Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Την αγροτική πολιτική παρουσιάζει ο πρωθυπουργός

Την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης παρουσιάζει στο Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παρίσταται σε σύσκεψη για την αγροτική ανάπτυξη της Κρήτης.

Το «Καλάθι των προϊόντων»  

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε το «Καλάθι των προϊόντων». Οπως ανέφερε, πρόκειται για πρόταση, η οποία αφού μελετηθεί και επικοινωνηθεί με φορείς και παραγωγικές τάξεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, θα περάσει στο περιφερειακό συμβούλιο, με στόχο το σύνολο της αγροτικής ανάπτυξης να περάσει στους φορείς της περιφέρειας. 

Από κρητικά προϊόντα θα είναι γεμάτο το πρώτο καλάθι ...
που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το καλάθι στη συνέχεια θα επεκταθεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας.  Το πρώτο καλάθι θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσικουδιά, γραβιέρα, ραδίκια, σαλιγκάρια, βότανα, γιαούρτι, και προϊόντα από τροπικές και υποτροπικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το αβοκάντο.

Όλα τα καλάθια θα επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια και θα προωθηθούν με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά. Για να γίνει όμως αυτό, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, «το υπουργείο όχι μόνο πρέπει να αλλάξει αλλά να ξεθεμελιωθεί τελείως… Δυστυχώς ότι ξεκινάει στην Ελλάδα, μένει μισοτελειωμένο. Το Καλάθι των προϊόντων δεν είναι μόνο προϊόντα. Είναι πολιτικές για όλα εκείνα που θα μας οδηγήσουν ως αγροτική οικονομία και πάλι μπροστά».  

Χρειάζεται μία άλλη λογική, τόνισε ο υπουργός, μιας και η πολιτική που για 10ετίες ασκήθηκε έφτασε, στα όρια της. Χρειάζεται, πρόσθεσε, νέος προσανατολισμός και ουσιαστική υποστήριξη του εισοδήματος του αγρότη.  

«Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την παραγωγή μας, την πιστοποίηση, την ποιότητα, την προώθηση των προϊόντων της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, κυρίως να υπάρξει εκπαίδευση και προγραμματισμός για όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να έχουν το βλέμμα τους, τις προσπάθειες τους και την ενέργειά τους στραμμένη στο 2014.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την τριετία, μετά το 2014, σε μία ΕΕ που δίδεται τεράστια σημασία στους κανόνες της αγοράς… Θέλουμε εξαγωγές και αναπροσαρμογή των πόρων, διαλέγοντας ένα καλάθι με Προϊόντα, από κάθε περιφέρεια, το οποίο θα υποστηριχθεί ώστε να βγει στις αγορές, με συγκροτημένη πολιτική στην οποία θα υπάρχει η απόλυτη συνεργασία, κράτους - περιφέρειας - δήμων», εξήγησε.

Το Καλάθι θα περιέχει ομάδες προϊόντων με πρώτα, αυτά που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, προϊόντα που αφορούν στην ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών αλλά και εκείνα που είναι αποτέλεσμα νέων, αλλά μικρότερων καλλιεργειών.

«Είναι σημαντικό να υποστηριχτούν οι ντόπιες ποικιλίες, να γίνουν με την εποπτεία του υπουργείου νέες επενδύσεις και να μπει ένας πολύ σοβαρός στόχος. Να σταματήσουν να υπάρχουν οι ενεργοβόρες καλλιέργειες, να αλλάξουν δομή λειτουργίας τα θερμοκήπια, οι υποδομές τους να σταματήσουν να είναι πεπαλαιωμένες και τελικά να μπει μία τάξη στις δομές εκπαίδευσης που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα», δήλωσε ο υπουργός.


Ενοποιήσεις ινστιτούτων-αγροτικών σχολών 

Η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Πιστοποίησης «ΔΗΜΗΤΡΑ», στον οποίο θα ενταχθούν οι οργανισμοί ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΘΙΑΓΕ - ΟΠΕΓΕΠ. 

Πρόκειται για τη σύσταση δομής, μιας Κεντρικής Περιφερειακής Ομάδας όπου γεωπόνοι κτηνίατροι επιστημονικό προσωπικό του Δημοσίου θα μπορέσουν να υποστηρίξουν απευθείας την παραγωγή.  

Παράλληλα τα 84 ερευνητικά ινστιτούτα, μόνο από τον οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, ενοποιούνται σε 14 και θα αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα με άμεση συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ και κοινό πλέον στόχο όλων την ενίσχυση σε όλες τις φάσεις δημιουργίας και υποστήριξης του Καλαθιού των περιφερειακών αγροτικών προϊόντων.

«Θα υπάρξει ενοποίηση των αγροτικών σχολών κάθε βαθμίδας, ώστε να υπάρξει καλύτερη απόδοση στην εκπαίδευση των αγροτών νέων και παλαιών», τόνισε η κ. Αποστολάκη, ενώ αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά κονδύλια που άπτονται του αγροτικού τομέα, είπε: «Θα υπάρξει συντονισμός και ουσιαστική απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων που μπορούμε να απορροφήσουμε. Όχι πλέον χαμένες ευκαιρίες. Θα γίνουν όλα εκείνα για να σωθεί η αγροτική ζωή, να ενισχυθούν οι αγρότες μας με γνώσεις, εργαλεία, επιστήμη και να αντιληφθούν πως δίπλα τους είναι η επίσημη πολιτεία, οργανωμένη και αποφασισμένη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: