Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Το τετ α τετ Παπανδρέου - Μέρκελ

Συνομιλία περίπου έξι λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου κορυφής.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στην ομόλογό του το γεγονός ότι παρά τις όποιες κινήσεις γίνονται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα και την ζώνη του ευρώ, οι οίκοι αξιολόγησης δεν αποτυπώνουν στις αναλύσεις τους την όποια πρόοδο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ΕΕ προχωράει με σοβαρές αποφάσεις.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Μέρκελ και Παπανδρέου είχαν συναντίληψη και για τη τεχνική συνεργασία που θα πρέπει να υπάρξει για να δουλέψει ο νέος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων αποτελεσματικά.


Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο πρωθυπουργός συνομίλησε κατ ιδίαν με τον πρόεδρο του eurogroup Ζ.Κ.Γιουνκερ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της ΕΕ Χ.Βαν Ρομπέι.


Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τις ως τώρα συνομιλίες ικανοποιητικές. Η “ικανοποίηση” έγκειται στο γεγονός...
ότι η πιεστική απαίτηση της Α.Μέρκελ για ρητή αναφορά στο κείμενο σε προσφυγή κρατών “ultima ratio” στο μηχανισμό αντικαταστήθηκε από την ηπιότερη διατύπωση “if indispensible”, δηλαδή “αν δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ακόμα και η ίδια η διατύπωση για την αλλαγή του άρθρου 136 θα είναι “γενικότερη και πιο περιορισμένη” σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ότι “αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγει από τα συμπεράσματα ένα μήνυμα ενότητας”.


"Πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ε.Ε."

Την ανάγκη να υιοθετηθούν από τη σύνοδο κορυφής σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.


Την ανάγκη να υιοθετηθούν από τη σύνοδο κορυφής «σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης», αλλά και να αρθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο ύψος των περιστάσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ.


Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση δεν είναι το τι έχει κάνει η κάθε χώρα χωριστά αλλά το τι θα κάνουν όλες οι χώρες από κοινού.


Το βράδυ της Τετάρτης ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, για τα θέματα που θα απασχολήσουν το αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: