Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ντ. Σπέκχαρντ: Ο Αμερικανός πρώην πρέσβης εγκαλεί τη γενιά του Πολυτεχνείου…

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας POLITICO, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Daniel Speckhard, προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα να κοπούν τα απαραίτητα κονδύλια για την μεταρρύθμιση της υγείας που πέτυχε ο Ομπάμα από συντηρητικά στοιχεία του Κογκρέσου, φέρει ως παράδειγμα περιφρόνησης και αδυναμίας επιβολής των νόμων, με καταστροφικά αποτελέσματα, την Ελλάδα. 

Πρόκειται για μια χώρα, επισημαίνει ο πρέσβης, όπου το κενό μεταξύ των νόμων και της πραγματικότητας είναι πολλές φορές τεράστιο, με την φοροδιαφυγή να αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, αν και όχι το μόνο. 

Στην Ελλάδα, όποιος πληρώνει τους φόρους του, αντί να θεωρείται καλός πολίτης, θωρείται αφελής, ενώ τα σώματα δίωξης της φοροδιαφυγής εξαγοράζονται εύκολα. 

Επιπλέον,...
οι Έλληνες έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το σύστημα και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, πολλές φορές δικαιολογημένα. Οι αιτίες μπορούν να αναζητηθούν στο Βυζάντιο, συνώνυμο της απροσπέλαστης γραφειοκρατίας, στον οθωμανικό ζυγό, όπου το ξεγέλασμα των αρχών αποτελούσε πατριωτική πράξη ή στην κληρονομιά της ριζοσπαστικής νεολαίας που ανέτρεψε τη χούντα και δημιούργησε μια διαρκή αντικαθεστωτική κουλτούρα. Μπορεί οι Έλληνες να διαφωνούν για τις ρίζες της σημερινής κρίσης, ωστόσο δεν υπάρχει σημαντικός διάλογος για τα καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία του έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: