Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: "Στερούνται εξυπνάδας οι χρηματαγορές. Το ευρώ θα επιζήσει της κρίσης χρέους."

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε με σημερινές του δηλώσεις στο Βερολίνο ότι, "το ευρώ θα επιζήσει της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη", ενώ χαρακτήρισε "επικίνδυνη βλακεία, το να δηλώνουμε δημόσια ότι το ευρώ απειλείται", όπως επίσης υπογράμμισε ο ίδιος. 

"Στερούνται εξυπνάδας οι χρηματαγορές", αφόρισε εξάλλου ο κ. Γιούνκερ που στηλίτευσε, ευρισκόμενος στη Γερμανία εντούτοις, "τη βούληση μελών της ευρωζώνης--δεν κατονόμασε--να επιβάλουν στα υπόλοιπα μέλη της τα 'θέλω' τους"... 

"Αυτή η διολίσθηση, σε δήθεν διακυβερνητικές αποφάσεις είναι αληθινά επικίνδυνη", γνωμάτευσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κι υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

"Οι 'μεγάλοι' της ηπείρου μας ας γνωρίζουν ότι είναι 'μεγάλοι' στα μάτια τους και μόνον, όχι όμως και στα μάτια της Ινδίας, της Κίνας, των ΗΠΑ", εξήγησε.

"Με εκνευρίζουν πολύ, όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετατρέπουν τα ευρωπαϊκά συμβούλια κορυφής, σε... ρινγκ του μποξ", υπογράμμισε. 

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ ειρωνεύτηκε σθεναρά πολλές "επικοινωνιακές πτυχές" της παρούσας δημοσιονομικής συγκυρίας στην ευρωζώνη, λέγοντας: ο Λουξεμβούργιος τηλεθεατής της γερμανικής, της γαλλικής και τελικά της εθνικής του τηλεόρασης πληροφορείται, σχεδόν καθημερινά -- αρχικά ότι "κέρδισε η καγκελάριος Μέρκελ", ύστερα πληροφορείται πως "το γνωρίζαμε ήδη προκαταβολικά, νίκησε ο πρόεδρος Σαρκοζί", τελικά δε αναγκαστικά συνειδητοποιεί ότι, "απέναντι σε τέτοιου μεγέθους...νικητές, πώς άραγε ήταν δυνατόν να επικρατήσει το Δουκάτο του Λουξεμβούργου;".

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε σήμερα στο Παρίσι ότι "εμπιστεύεται το ευρώ, ένα αξιόπιστο νόμισμα, αποδεκτό αποθεματικό διεθνές νόμισμα γιά μία 10ετία, πλέον", αφού συνομίλησε εκ του σύνεγγυς στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

"Ανακεφαλαιώσαμε την κατάσταση", περιορίστηκε να δηλώσει στο τέλος των συνομιλιών αυτών ο πρόεδρος Σαρκοζί. Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας "χαιρέτισε τα αποφασιστικά μέτρα των μελών της 16μελούς ευρωζώνης, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, υπερ του ευρώ, όπως και της σταθερότητας" στην ευρωζώνη, καθώς επίσης και "τις προσπάθειες στην κατεύθυνση της βελτίωσης δημοσιονομικών μεγεθών από κάποια μέλη της", "προσπάθειες επίσης γιά μία αναπτυξιακή πολιτική" στην ευρωζώνη. 

"Εχουμε, ήδη, στην ευρωζώνη --δεδομένων των αναπτυξιακών ρυθμών στη Γαλλία και στη Γερμανία-- μία καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη", σχολίασε ο πρόεδρος Σαρκοζί, που επίσης "χαιρέτισε" τις καταβαλλόμενες προσπάθειες, να μεταρρυθμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. 

Μεθαύριο Δευτέρα στις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει προσωπικά ο πρόεδρος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο Γάλλος Ντομινίκ Στρος-Καν, διέρρευσε στο μεταξύ στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: