Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Οι "ολυμπιακές ελπίδες" της Ελλάδας ζητούν "ελεημοσύνες" από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ)

 
Οι αθλητές - "ολυμπιακές ελπίδες" της Ελλάδας θα αναγκαστούν να στηριχτούν σε βοηθήματα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αφού το κράτος έκοψε τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Μόλις έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση στους κορυφαίους αθλητές της Ελλάδας, που πρόκειται να συμμετέχουν στο "Λονδίνο 2012".
reuters 

Δεκαεφτά κορυφαίοι Έλληνες πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες ατομικών αγωνισμάτων θα χρηματοδοτηθούν από την Δ.Ο.Ε. μέσω της Ε.Ο.Ε. και ανάμεσά τους θα είναι και η σταθερή αξία του Ελληνικού στίβου τα τελευταία χρόνια, Περικλής Ιακωβάκης. Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ε.Ο.Ε., από τη στιγμή που έκλεισε η κάνουλα της χρηματοδότησης από την πολιτεία λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη ΔΟΕ για τους πρωταθλητές μας.
«Εξήγησα την κατάσταση στον επικεφαλής του αθλητισμού Ζακ Ρογκ, του είπα πως η κυβέρνηση σταμάτησε τη χρηματοδότηση. Έγινε κατανοητό και καταφέραμε να πάρουμε μια χρηματοδότηση για τους κορυφαίους αθλητές μας. Είναι μία τεράστια ώθηση για αυτούς. Δεν είναι τόσο τα ποσά που παίρνουν, αλλά η ηθική υποστήριξη που λαμβάνουν», επισήμανε ο κ. Καπράλος και πρόσθεσε:
 «Είχαμε συμφωνία με την κυβέρνηση για συνολική χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ σε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το 2009 λάβαμε 8 εκατομμύρια, αλλά φέτος μηδέν λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Θα το χαρακτήριζα ως αδιαφορία της Πολιτείας για τους κορυφαίους αθλητές. Τα ποσά που λάβαμε από τη ΔΟΕ δεν είναι τεράστια, αλλά είναι σημαντικά στην προετοιμασία των αθλητών για το 2012. Η μεγάλη ανησυχία είναι πως δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου. Η ΔΟΕ συμφώνησε να μας βοηθήσει τώρα, αλά δεν είναι η λύση του προβλήματος.

Σ’ ότι αφορά τις αλλαγές και τις περικοπές των επιδομάτων που στη χώρα μας μεταφράζονται και με θέσεις στο Δημόσιο, ο κ. Καπράλος ανέφερε: «Οι αθλητές κορυφής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, παλιότερα, έμπαιναν σε Πανεπιστήμια ή έπαιρναν δουλειές στο Δημόσιο. Αυτά τα προνόμια δεν κόστιζαν χρήματα στο κράτος και πλέον έχουν εξαφανιστεί, με συνέπεια να πληγώνουν τους αθλητές.

Νομίζω πως τα αποτελέσματα θα φανούν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Πολλοί αθλητές δε βρίσκουν κέρδη στη συμμετοχή τους, ειδικά όταν βλέπουν αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν. Αντιθέτως, οι περισσότεροι αναζητούν αλλού το επαγγελματικό τους μέλλον, ή να τελειώσουν τις πανεπιστημιακές σχολές τους».

Από τους υπόλοιπους αθλητές που θα λάβουν τη χρηματοδότηση ξεχωρίζουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της γυμναστικής Αλέξης Κοσμίδης και Βλάσης Μάρας, και ο επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: