Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Είδος υπό εξαφάνιση ο ρινόκερος

Είδος προς εξαφάνιση είναι ο ρινόκερος τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία, καθώς το κέρατό τους αποτελεί αγαπημένο είδος των λαθροκυνηγών. Ιδιαίτερα, στη Νότιο Αφρική παρατηρούνται οι περισσότερες σφαγές ρινόκερων, όπου ζει το 70% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού τους.

Μέσα στο 2010 316 ρινόκεροι σκοτώθηκαν, έναντι 122 το προηγούμενο έτος, ενώ πριν από δύο δεκαετίες μόλις 10 ζώα ήταν τα «θύματα» της λαθροθηρίας, σύμφωνα με το WWF, όπως δημοσιεύει η Metro France.

«Το σχέδιο προστασίας των ρινόκερων δεν ήταν αποτελεσματικό. Το έγκλημα φαίνεται πως είναι οργανωμένο, αφού οι λαθροκυνηγοί χρησιμοποιούν πλέον ελικόπτερα, όπλα με σιγαστήρα και ηρεμιστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Joseph Okori, συντονιστής της ομάδας του WWF για την Αφρική.

Υπάρχουν μόνο 25.000 ρινόκεροι στον κόσμο, που διακρίνονται σε τρία είδη στην Ασία και δύο στην Ανατολική Αφρική και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος (IUCN). Τέσσερα από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Εμπορίου Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).

Δεν υπάρχουν σχόλια: