Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Κατηγορούν τον Μπερίσα για εμπόριο όπλων στο Κόσοβο!

Οι έρευνες της σερβικής εισαγγελίας απέδειξαν ότι ο UCK προμηθευόταν οπλισμό από δίκτυο λαθρεμπορίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Σαλί Μπερίσα αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.

Η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου διαθέτει στοιχεία που ενοχοποιούν το σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας για παράνομη διακίνηση οπλισμού προς το Κόσοβο την περίοδο 1998 - 99, γράφει η εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, που ήταν μέλη του UCK και συμμετείχαν στη μεταφορά του οπλισμού προς το Κόσοβο, το πατρικό σπίτι του Μπερίσα, στο χωριό Πρίφτς στη βόρεια Αλβανία, αποτελούσε βάση συγκέντρωσης του οπλισμού, που προοριζόταν για τους Αλβανούς αντάρτες στο Κόσοβο.


Τέσσερις μάρτυρες κατέθεσαν...
ότι από τον Μάρτιο του 1998 οι αντάρτες του UCK, που βρισκόταν υπό τη διοίκηση του μελλοντικού πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, προμηθεύονταν οπλισμό από τη βόρεια Αλβανία. Στις καταθέσεις αναφέρεται ότι στο πατρικό σπίτι του Μπερίσα έφτανε οπλισμός από τη νότια Αλβανία και στη συνέχεια μεταφερόταν στο Κόσοβο.

Η εισαγγελία της Σερβίας διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ποσότητες οπλισμού που διακινήθηκαν από το σπίτι του Μπερίσα, όπως, επίσης, για τα χρηματικά ποσά που πληρώθηκαν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινούνταν τα χρήματα.


Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για τον οπλισμό φέρεται να συγκέντρωνε η αλβανική οργάνωση "Η Πατρίδα καλεί", που δρούσε στην Ελβετία, ενώ ένας από τους λογαριασμούς ανήκει στο Αλβανό πρωθυπουργό!


Ο ίδιος λογαριασμός, που βρίσκεται σε γερμανική τράπεζα και στον οποίο, ως συνδικαιούχος με τον Μπερίσα, εμφανίζεται κάποιος Αντρέας Σουλτς, φέρεται να συνδέεται, σύμφωνα με τις σερβικές διωκτικές αρχές και με υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.


Η σερβική εισαγγελία, διερευνώντας την υπόθεση εμπορίας οργάνων, συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Σαλί Μπερίσα, στα τέλη του 2008, διέταξε όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας της Αλβανίας να καταστρέψουν ό,τι έγγραφα έχουν, σχετικά με τις απαγωγές Σέρβων στο Κόσοβο, τη μεταφορά τους στην Αλβανία, τη δολοφονία τους και την αφαίρεση οργάνων.


Η διαταγή αυτή δόθηκε, αφού προηγουμένως, μεταξύ 15 και 25 Σεπτεμβρίου του 2008, επισκέφτηκαν την Αλβανία και είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μπερίσα, οι Ραμούς Χαραντινάι και ο Χασίμ Θάτσι.


Σύμφωνα με έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υπήρξε επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων, όσο ήταν διοικητής των ανταρτών του UCK.


Φυσικά, ο Σαλί Μπερίσα απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «ρατσιστικές συκοφαντίες οι οποίες αποτελούν τμήμα της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μάρτι». Χαρακτήρισε δε την Politika «εκπρόσωπο των σερβικών υπερεθνικιστικών κύκλων, τυφλό δικηγόρο της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κόσοβο».


Έρευνα για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος αξιωματούχων της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.


«Από τον Απρίλιο του 2008, ζητήσαμε από τον εισαγγελέα του ICTY να επανεξετάσει τις αναφορές από το βιβλίο της Κάρλα ντελ Πόντε και υποδείξαμε ότι αξιωματούχοι της UNMIK εμπόδιζαν οποιαδήποτε έρευνα για τα εγκλήματα του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” στην περιοχή του Κοσόβου», ανέφερε ο Λάγιτς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.
newsit.gr

Σχόλιο typhoon: Ως φαίνεται κάποιοι πολιτικοί δεν έχουν φανατικούς οπαδούς, αλλά φανατικούς συνένοχους στα εγκλήματα και τις απάτες τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: