Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Οι Βρετανοί φοιτητές τρομάζουν την κυβέρνηση

Τρομοκρατημένο το ζεύγος Καμίλα - Κάρολος από την επίθεση φοιτητών

Το πρώτο θέμα σε ολόκληρο το βρετανικό τύπο αποτελούν σήμερα τα σοβαρά επεισόδια που συνέβησαν χθες στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, την ίδια ώρα που ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, αύξηση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τον τριπλασιασμό τους, αγγίζοντας τα 9.000 στερλίνες το χρόνο.
 
Στο επίκεντρο ρεπορτάζ και αναλύσεων βρίσκεται η στάση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών – οι οποίοι είχαν προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα για αύξηση των διδάκτρων – αφού η δική τους ψήφος ήταν αυτή που εξασφάλισε τη ψήφιση του νόμου. 


Αποδείχθηκε η πιο σοβαρή δοκιμασία με την οποία έχει έρθει μέχρι στιγμής αντιμέτωπος ο κυβερνητικός συνασπισμός επισημαίνει ο τύπος, σημειώνοντας ότι ο νόμος πέρασε με πλειοψηφία μόλις 21 ψήφων (ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει στη Βουλή πλειοψηφία 83 εδρών). Τραυματισμένος...
και στο εσωτερικό του κόμματός του ο Nick Clegg φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την εν λόγω απόφαση (21 βουλευτές καταψήφισαν το νόμο και 8 απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ κατά ψήφισαν και 6 συντηρητικοί βουλευτές).

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επισημαίνει ο INDEPENDENT στο πρωτοσέλιδό του (Victory but at what price?): Οι σύμμαχοί τους ελπίζουν ότι θα σηματοδοτήσει τη μετάβασή τους από ένα κόμμα διαμαρτυρίας σε ένα σοβαρό κόμμα διακυβέρνησης, οι επικριτές όμως στο εσωτερικό του κόμματος φοβούνται ότι η απόφασή τους αυτή θα εκληφθεί ως προδοσία από την οποία ποτέ δεν θα καταφέρουν να ανακάμψουν αναφέρει μεταξύ άλλων. Και ενώ και οι TIMES εκφράζουν την ανησυχία ότι η Βρετανία έχει μπροστά της «μήνες ταραχών», μετά τον Nick Clegg, o Vince Cable (υπουργός επιχειρήσεων) ήταν ο δεύτερος αλλά και το μοναδικό στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών – που υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης απόφασης δηλώνοντας «περήφανος» γι αυτή: Η σημερινή ψηφοφορία – είπε – είναι ένα σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση της δέσμευσης του κυβερνητικού συνασπισμού για μία παν/κή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Δε λέω ότι είναι εύκολο – πρόσθεσε – κανείς μας δεν το λέει αυτό. Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις.
 
Για μία «κακή μέρα για τη δημοκρατία» έκανε λόγο ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ed Miliband καθώς και οι Εργατικοί από την πλευρά τους δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν θα είχε περάσει χωρίς την ψήφο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών: Δε προκάλεσε απλώς ζημιά στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες – τόνισε – αλλά προκάλεσε συνολικά ζημιά στην εμπιστοσύνη του λαού στους πολιτικούς ως σύνολο. Πέρασαν αυτό που ήθελαν, προκάλεσαν όμως βαθύτατη ζημιά στους ίδιους τους τους εαυτούς. Η ιδέα ότι (οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) είναι πλέον ένα κόμμα το οποίο μπορεί κανείς να εμπιστευτεί εξαφανίστηκε, όπως εξαφανίστηκε και η ιδέα ότι πρόκειται για ένα προοδευτικό κόμμα.

Η βρετανική αστυνομία δεσμεύτηκε σήμερα να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση διαδηλωτών στη λιμουζίνα του πρίγκιπα Καρόλου στη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων χθες στο Λονδίνο.
Οι ηγέτες των φοιτητών έκαναν έκκληση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους παρότι το κοινοβούλιο υπερψήφισε οριακά το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση διδάκτρων από το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών ετησίως στις εννέα χιλιάδες λίρες, σε μία ψηφοφορία που δίχασε την βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: