Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Σαμαράς από Βρυξέλλες: «Δεν μπορώ να δεχθώ πολιτικές εξαθλίωσης». Πεταλωτής: «Ελπίζουμε η ΝΔ να αποκτήσει άποψη και αξιόπιστες προτάσεις»

 
Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς,  σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών της  Συνόδου  Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες και την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το Μνημόνιο οδηγεί σε αύξηση του χρέους που ανατροφοδοτεί το έλλειμμα, δημιουργώντας έτσι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Και είπα στον κ. Γιούνκερ ότι δεν μπορώ να δεχθώ πολιτικές που οδηγούν στην οικονομική, και κατά συνέπεια, στην κοινωνική εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό. Εδώ και μήνες ζητώ συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή βαθιάς ύφεσης, μέτρα για τα οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι δεν ακούει» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις ημέρες για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της  ΝΔ δήλωσε ακόμα ότι έδωσε συγχαρητήρια στον «φίλο» Ζ.Κ.Γιούνκερ , «τόσο γιατί...
εκφράζει με συνέπεια την ανάγκη αλληλεγγύης και συνοχής στην Ευρώπη, όσο και γιατί με την πρότασή του για την έκδοση ευρωομόλογων προσφέρει λύση για έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και ασφάλεια».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ακόμη στις δηλώσεις του «επιβεβλημένη» την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, επειδή  η αρχική πρόβλεψη της Σύμβασης ήταν «μη ρεαλιστική», αλλά αντιτάχθηκε σε πιθανούς επιπλέον όρους, που όπως είπε θα δυσχεράνουν την προσπάθεια της χώρας για μείωση του ελλείμματος.

«Ανέπτυξα, επίσης, τους προβληματισμούς μου για την ανάγκη αναπτυξιακών δράσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των προσπαθειών δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι αναπτυσσόμενες αγορές αναπτύσσονται ταχύτατα, πρέπει να προφυλάξουμε, σε βάθος χρόνου, τη θέση της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ώστε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ύφεση, όπως και να αποκλειστούν ρυθμίσεις στον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, «που θα ρίχνουν έξω από τις διεθνείς χρηματαγορές,  τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα».

Για  τα ευρωομόλογα ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι θα  επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανείζεται σίγουρα και φθηνά και ότι στήριξε σε πρώτη φάση την έκδοση  Ευρωπαϊκών ομολόγων έργων, ώστε να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα υποδομής.

«Χωρίς δράσεις ανάπτυξης, θα συνεχισθεί ο κατήφορος και η κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Ευρώπη. Οι λύσεις, λοιπόν, αυτές είναι στο τραπέζι. Εύχομαι να επικρατήσει τελικά το πολιτικό στοιχείο της Ενωμένης Ευρώπης και όχι η στενόμυαλη λογιστική λογική, που οδηγεί στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» κατέληξε στη δήλωσή του μετά την σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς.  

Ο κ. Σαμαράς επιμένει στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε απάντησή του στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Ο κ. Σαμαράς, ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και μπροστά σε συμμετέχοντες που γνωρίζουν πολύ καλά την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την κρίση στην Ελλάδα, επέμεινε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Όταν είναι σαφές ότι η αναγκαιότητα του Μνημονίου είναι αποτέλεσμα της δικής τους κυβερνητικής πολιτικής, όπως και η "οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση" που όψιμα ανακάλυψε ο κ.Σαμαράς» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής που συμπληρώνει: «Ελπίζουμε λοιπόν, ότι έστω και τώρα η ΝΔ θα αποκτήσει άποψη και αξιόπιστες προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: