Δείτε στα ακόλουθα διαγράμματα
πότε μπήκε η Ελλάδα στο μηχανισμό
πότε η Ιρλανδία
και πού βρίσκεται η Πορτογαλία!
Ο Gary Jenkins της Evolution Securities μας θυμίζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία καθυστέρησαν επί ένα μήνα να ζητήσουν βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε./ΔΝΤ, αφού το επιτόκιο των 10-ετών ομολόγων τους είχε ξεπεράσει το καθοριστικό τελικά επίπεδο του 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία ξεπέρασε μέχρι σήμερα δύο φορές το όριο του 7% και εν συνεχεία είδε το επιτόκιο της να πέφτει.
Τελευταία στιγμή σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε να αγοράζει ότι διαθέσιμο πορτογαλικό ομόλογο υπήρχε στην αγορά, ρίχνοντας όμως το επιτόκιο μόλις 0,09%, το οποίο παρέμεινε στο 7,01%.
Σχόλιο typhoon: Υπήρχε έντονη φημολογία την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ ήθελε να ρίξει στο μηχανισμό στήριξης την Πορτογαλία, γι' αυτό και είχε σταματήσει από τα τέλη Δεκέμβρη τις αγορές ομολόγων. Οι αναλυτές δικαιολογούσαν την πρόθεση αυτή ως μία προσπάθεια θυσίας της μικρής Πορτογαλίας προκειμένου να διασωθεί η τεράστια Ισπανία. Το σενάριο αυτό βρήκε τεράστια αντίδραση από την πορτογαλική κυβέρνηση, οπότε φαίνεται ότι σήμερα λειτούργησε κάποιος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Πορτογάλου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Με τη σημερινή παρέμβαση της ΕΚΤ δόθηκε ένα μικρό περιθώριο χρόνου, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου