Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Ο Μπαρόζο επικρίνει τη στάση του Βερολίνου

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο γερμανικό Τύπο, επικρίνει τη Γερμανία, η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ζώνη ευρώ.


"Περιμένω από τους γερμανούς πολιτικούς ηγέτες να δεχθούν το ρόλο της Επιτροπής", τόνισε.

"Εάν δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την απόφαση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ να υπερασπιστούν τη σταθερότητα στη ζώνη ευρώ", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, κατά την άποψη του Μπαρόζο, "όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες γι΄αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό".

Ωστόσο, ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε επέμεινε σήμερα ότι η κυβέρνηση δε βλέπει "προς το παρόν να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου αυτού".
"Δεν κατάλαβα τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο", τόνισε ο Βέστερβέλε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel.

"Οταν ένα Ταμείο δε χρησιμοποιείται παρά μόνο κατά ένα μικρό μέρος, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ενίσχυσή του", υποστηρίζει ο Βεστερβέλε.

Σχόλιο typhoon: "Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πάψει να συμπεριφέρεται σαν ένα ακέφαλο κοτοπουλο". Φτάνει να υπενθυμίσουμε την πρόβλεψη των Financial Times, που απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα: 1 τρισ. ευρώ επιπλέον (δηλ., 1.000 δισ.) θα χρειαστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSM/EFSF μέσα στα επόμενα 2 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: