Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Όλι Ρεν: "Δεν ήταν μεν παράνομα τα swaps του 2001, αλλά ήταν όμως παράνομος ο τρόπος καταγραφής τους"


Δήλωση του Ολι Ρεν ότι ναι μεν δεν ήταν παράνομα τα swaps του 2001, αλλά ήταν παράνομος ο τρόπος καταγραφής τους στις δημόσιες στατιστικές από την Ελλάδα, παραθέτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, δίνοντας νέα διάσταση στην πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της Real News.

Ο κ. Χουντής παραθέτει απάντηση του Ολι Ρεν στις 3 Μαΐου 2010, σε ερώτηση που του είχε υποβάλλει και στην οποία ο ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει μεταξύ άλλων ότι ναι μεν δεν ήταν παράνομη η συγκεκριμένη συναλλαγή αλλά ήταν παράνομος ο τρόπος παραγραφής της. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέκρυψε το 2007 από την Κομισιόν την ύπαρξη της επίμαχης συναλλαγής το 2001.


Η δήλωση του κ. Νίκου Χουντή για τα swaps του 2001 και το πρωτοσέλιδο της Real, έχει ως εξής:

...
«Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη για τις πράξεις swaps του 2001 που δήλωσε ότι : «Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Νίκος Χουντής έκανε το ακόλουθο σχόλιο :


«Το τι έχουν αποφανθεί οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει από την απάντηση του κ. Rehn στις 3 Μαΐου του 2010 σε σχετική ερώτησή μου, την οποία παραθέτω αυτούσια στο τέλος.


Από την απάντηση προκύπτουν τα εξής α) τα ελληνικά swaps αφορούσαν σε μεγάλα ποσά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρείς χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία) που έκαναν χρήση αυτής της μεθόδου. β) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2007 απέκρυψε από την Κομισιόν την ύπαρξη της επίμαχης συναλλαγής το 2001 και γ) ναι μεν δεν ήταν παράνομη η ανωτέρω συναλλαγή αλλά ήταν παράνομος ο τρόπος καταγραφής της στις δημόσιες στατιστικές από την Ελλάδα. Αυτό για την αποκατάσταση της αλήθειας.


Σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, νομίζω ότι σε αυτή τη γκρίζα υπόθεση που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται να δώσει πλήρη στοιχεία, γιατί όπως λέει «θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές» οφείλει να πάψει να κρύβεται πίσω από δήθεν έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Χρειάζεται να σταματήσει τις δικομματικές αλληλοκαλύψεις, να αφήσει να διεξαχθεί η αναγκαία έρευνα, για να βρεθεί η αλήθεια σε αυτήν την υπόθεση, στην οποία ενέχονται όχι μόνο έλληνες αξιωματούχοι αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι εφαρμόζουν «αλά καρτ» τους κανόνες για τα δημόσια ελλείμματα και χρέη».


Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου κ. Rehn έχει ως εξής: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν γνώριζαν τις «νομισματικές συναλλαγές» (currency swaps) του 2001 που αναφέρει ο κ. βουλευτής. Το 2007, η Eurostat έστειλε ερωτηματολόγιο στα κράτη μέλη, με σκοπό να ενημερωθεί για την ύπαρξη νομισματικών συναλλαγών και ιδιαίτερα νομισματικών συναλλαγών εκτός αγοράς.


Το 2007 και το 2008, οι αρχές της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι το ελληνικό κράτος γενικά δεν προβαίνει σε μη τυποποιημένες συναλλαγές με μη γραμμικές ροές ή αλλαγές του σταθερού επιτοκίου ή των spread (διαφορικά επιτόκια). Επιπλέον, η Ελλάδα αρνήθηκε την ύπαρξη «εικονικών πράξεων παραγώγων», ισχυριζόμενη ότι απαγορεύονται από το νόμο.


Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη (Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο) ανέφεραν νομισματικές συναλλαγές εκτός αγοράς που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν για μικρά ποσά. Οι συναλλαγές εκτός αγοράς που πραγματοποίησαν οι κυβερνήσεις δεν είναι παράνομες αλλά πρέπει να καταγράφονται σωστά στις στατιστικές, ακολουθώντας τους ισχύοντες κανόνες, γεγονός που δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: