Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Τι έκανε η Άνγκελα Μέρκελ όταν έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου;

- το είδα στο www.foreignpress-gr.com

Η Άνγκελα Μέρκελ, έχασε το άνοιγμα του Τείχους του Βερολίνου, το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989, γιατί, «όπως κάθε Πέμπτη βράδυ», η γυναίκα που έμελλε να γίνει καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας... χαλάρωνε στη σάουνα. 

"Είχα πάει στη σάουνα, όπως κάθε Πέμπτη βράδυ μαζί με μια φίλη και όταν βγήκα, το φυλάκιο της Μπορνχόλμερ Στράσε ήταν ανοικτό και τότε πέρασα στην άλλη πλευρά", διηγήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια εκπομπής γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Τη νύκτα εκείνη, στο Δυτικό Βερολίνο, όπου αναμείχθηκε με ένα πλήθος Ανατολικογερμανών που μόλις είχαν διασχίσει το Τείχος "βρέθηκα σε ένα διαμέρισμα με ανθρώπους τελείως ξένους, όπου μας κέρασαν μια κανάτα μπύρα", είπε. 

Νωρίτερα, η καγκελάριος, η οποία ήταν τότε 35 ετών, φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου, είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα της, την Χέρλιντ Κάσνερ, για να την καλέσει σε δείπνο με στρείδια στο Δυτικό Βερολίνο. 

"Ηταν μια πλάκα μεταξύ μας. Λέγαμε ότι θα θέλαμε να πάμε για στρείδια στο Κεμπίνσκι, όταν θα έπεφτε το τείχος", χωρίς να πιστεύουμε ότι θα συμβεί, είπε η Ανγκελα Μέρκελ. Εκείνο το βράδυ ωστόσο, είχε προειδοποιήσει τη μητέρα της: "Πρόσεξε, αυτό μπορεί σύντομα να γίνει". 



Η Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε στο Αμβούργο αλλά σε ηλικία τεσσάρων μηνών οι γονείς της εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Γερμανία. Ο πατέρας της, ο πάστορας Χορστ Κάσνερ, είχε δεχθεί μια θέση στη μικρή πόλη Τέμπλιν, βόρεια του Βερολίνου. 
Η καγκελάριος, η οποία επανεξελέγη για τετραετή θητεία στις 27 Σεπτεμβρίου, άρχισε την πολιτική της καριέρα αμέσως μετά την πτώση του Τείχους, πριν γίνει υπουργός στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ. 

Αν και ζούσε στην Ανατολική Γερμανία, είχε την ευκαιρία να πηγαίνει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επισκεπτόμενη τη γιαγιά της στο Αμβούργο. 

Η καγκελάριος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) εξαιτίας των οικογενειακών και φιλικών δεσμών που διατηρούσε εκεί. "Θα μού ήταν πολύ δύσκολο να εγκαταλείψω τον κόσμο στον οποίο ζούσα, γι’ αυτό δεν το έκανα", είπε. 


Σχόλιο typhoon: Κάποιος από τους typhoons ήταν τότε μπροστά στη Δυτική πλευρά του τείχους. Μαζί με πολλούς Βερολινέζους που περίμεναν να συναντηθούν, μετά από πολλά χρόνια, με τα αδέρφια τους από την Ανατολική πλευρά. Δυστυχώς κ. Angela Dorothea Merkel-Kasner, τα αδέρφια αυτά δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια για επισκέψεις  στη Δυτική Γερμανία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: