Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Θετική έκθεση για Σκόπια.



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια από τον ερχόμενο Μάρτιο προτείνει στους 27 η έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, που υιοθέτησε χθες με εντυπωσιακή πλειοψηφία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση τον Φεβρουάριο της εν λόγω έκθεσης από την Ολομέλεια του Σώματος, αλλά η διαπίστωση ότι υποστηρίχθηκε από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης του κειμένου για την Αθήνα. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ενδεικτικό: 76 υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές, λοιπόν, έμειναν μόνοι τους. Η αδυναμία τους να επηρεάσουν τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι εμφανής. Βέβαια, η έκθεση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για το Συμβούλιο Υπουργών. Παίζει, όμως, σημαντικό πολιτικό ρόλο, δεδομένου ότι αποτελεί τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που μπορεί να το εκμεταλλευθεί η μεγάλη ομάδα κρατών-μελών που έχει ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Ο εισηγητής της έκθεσης Ζόραν Τάλερ, Σλοβένος σοσιαλιστής, έπαιξε λίγο-πολύ με τα νεύρα των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Εξέφρασε, φυσικά, την έντονη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και χαρακτήρισε το κείμενο «ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα όχι για την Ε.Ε. και την ΠΓΔΜ αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων». Διαπίστωσε ότι «υπάρχει μεγάλος βαθμός συναίνεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων, ως προς τη σημασία επιτάχυνσης της ενταξιακής πορείας της "Μακεδονίας" προς την Ε.Ε.». Και υποστήριξε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Αυτό, είπε, θα πρέπει να συμβεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου... 

Εξέφρασε την ανησυχία για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. Μάλιστα, με ειρωνική διάθεση αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην έκθεση «η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλωσορίζει την πρωτοβουλία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων έως το 2014...».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα έμπρακτα αποτελέσματα που αναμένει σε συνέχεια του σημερινού ψηφίσματος, και ειδικότερα για το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος, ο Ζ. Τάλερ χαρακτήρισε το σημερινό κείμενο ένα ισχυρό μήνυμα προς Επιτροπή, Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών. Και πρόσθεσε: «Συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας»...
Από την άλλη πλευρά, ο Σλοβένος εισηγητής αναφέρθηκε στην ανάγκη λύσης του θέματος της ονομασίας με υποβολή «συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο απευθείας διαπραγματεύσεων των δύο πρωθυπουργών». Και δήλωσε «μεγάλος φίλος της Ελλάδας...».
Η ίδια επιτροπή ενέκρινε και την έκθεση προόδου της Τουρκίας, η οποία είναι αρκετά ικανοποιητική για τις ελληνικές θέσεις. Εκφράζεται η λύπη του Ευρωκοινοβουλίου, διότι το 2009 πραγματοποιήθηκαν περιορισμένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και για την άρνηση της Τουρκίας για τέταρτο συνεχή χρόνο να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Χαρακτηρίζεται «σοβαρή οπισθοδρόμηση» η απαγόρευση τον περασμένο Δεκέμβριο του κουρδικού κόμματος (DTP) και η ακύρωση του νόμου για δίκη στρατιωτικών από πολιτικά δικαστήρια. Ζητείται από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η διευθέτηση του θέματος των εποίκων.
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: