Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

«Βράζει» η Τουρκία για την ισραηλινή αιματηρή επιχείρηση: «Το Ισραήλ θα πληρώσει τις συνέπειες»

Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης(Φωτογραφία: Reuters)
Ραγδαία όξυνση και «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας φέρνει η αιματηρή ένοπλη επίθεση του ισραηλινού ναυτικού σε πλοία τα οποία μετέφεραν εφόδια στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα επιβαίνοντες στα πλοία. 

Τα νέα από την αιματηρή επιχείρηση στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara προκάλεσαν έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας. Φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και ζήτησαν την απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα. 

Αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρέσβη, άλλοι στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στην κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Ήδη το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην μεταβαίνουν στη Τουρκία, για να μην γίνουν στόχος επιθέσεων εναντίον τους. Στους Ισραηλινούς που διαμένουν στην Τουρκία συνιστά το αρμόδιο ισραηλινό γραφείο να μένουν σε εσωτερικούς χώρους, να αποφεύγουν να μεταβαίνουν στα κέντρα των πόλεων και σε μέρη όπου γίνονται διαδηλώσεις και να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Στην πρώτη αντίδραση για τα γεγονότα η Άγκυρα...
διαμαρτυρήθηκε έντονα ζητώντας επειγόντως εξηγήσεις. «Η κατάληψη είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει καταδικάζοντας «τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ».

«Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», τονίζει η ανακοίνωση που αναφέρει ακόμα ότι «το Ισραήλ θα χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς». 

Εσπευσμένα επέστρεψαν από την Αίγυπτο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελίου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ αλλά και ο υπουργός Άμυνας Γκιονούλ που βρισκόταν στη ΠΓΔΜ, αντίστοιχα. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μάλιστα ότι ακυρώνονται προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ. 

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ ενώ κλήθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ στο υπουργείο για να δώσει εξηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: