Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Επιστολή του Γ.Προβόπουλου στους Financial Times για το «Τ+3» στα ομόλογα

«Το short selling δεν επηρεάζεται από αλλαγές στους κανόνες εκκαθάρισης», λέει ο κ. Προβόπουλος
 
Επιστολή με την οποία απαντά σε προηγούμενο δημοσίευμα των Financial Times απέστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η ΤτΕ διατηρεί σε ισχύ τον κανόνα του «Τ+3» στην αγορά ομολόγων. 

Ο κεντρικός τραπεζίτηες διευκρινίζει ότι οι συναλλαγές και η εκκαθάριση των συναλλαγών σε ομόλογα πραγματοποιούνται μέσα από δύο πλατφόρμες, την ΗΔΑΤ και την Bogs, και ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2009 η Bogs λειτουργούσε στη βάση του «Τ+3» για τις συναλλαγές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων.

Ο διοικητής της ΤτΕ εξηγεί ότι το Νοέμβριο του 2009...
και για να συμμορφωθεί με τη διεθνή πρακτική, η ΤτΕ εισήγαγε τον κανόνα του «recycling», μια ευρέως διαδεμένη διεθνή πρακτική για συναλλαγές που δεν είχαν ολοκληρωθεί εντός του «Τ+3», ενώ ποτέ δεν άλλαξε το καθεστώς των προβλεπόμενων ποινών. 

Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει επίσης ότι η περίοδος του recycling είναι «σχετικά σύντομη σε σύγκριση με τη διεθνή πρακτική».

«Το short selling είναι μία επιθετική πρακτική συναλλαγών που τυπικά δεν επηρεάζεται από αλλαγές στους κανόνες εκκαθάρισης», αναφέρει ο κ. Προβόπουλος, και επαναλαμβάνει ότι ο κανόνας «Τ+3» παραμένει σε ισχύ, οι προβλεπόμενες ποινές δεν έχουν μεταβληθεί στην Bogs και ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία εμφανής σχέση μεταξύ των κανονισμών εκκαθάρισης και των επιθετικών συναλλακτικών πρακτικών.

«Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι στα πρόσφατα μέτρα κατά του short-selling, που ανακοινώθηκαν από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν υπήρχε καμία αλλαγή στο χρονικό διάστημα που δίνεται για την εκκαθάριση των συναλλαγών», υπογραμμίζει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: