Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Θύελλα για τις ανατροπές

Θύελλα αντιδράσεων από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ανατροπή όλης της εργατικής νομοθεσίας των τελευταίων δεκαετιών, ενώ τα συνδικάτα μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Oι αντιδράσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις σε σχέση με τις δρομολογούμενες αλλαγές, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια για να τού εξηγήσει τις προβλέψεις του Μνημονίου για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των αλλαγών λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αποτελούν κυβερνητικές δεσμεύσεις σημειώνοντας ακόμη ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησής του ήταν να διασωθεί η οικονομία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε αγώνα για να μην κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ενώ υποστήριξε πως θα βοηθήσει την κινητικότητα στην αγορά εργασίας η επιδότηση- μέσω του ΟΑΕΔ- των νέων εργαζομένων. Πάντως ενοχλημένοι εμφανίζονται υπουργοί της κυβέρνησης για τον λανθασμένο- όπως έλεγαν- επικοινωνιακό χειρισμό από πλευράς υπουργείου Εργασίας των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα το πακέτο με τις ανατροπές στα εργασιακά να έχει λάβει αρνητική δημοσιότητα σε όλο τον Τύπο.

«Αδίστακτοι»
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση...
για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις άσκησε χθες το ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει. Επιβάλλουν καθεστώς Νταχάου εφ΄ όρου ζωής». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του μνημονίου με προεδρικά διατάγματα και να προχωρήσει σε μία πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων με προεδρικά διατάγματα αποτελεί θεσμική εκτροπή. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη να ελέγξει και να αναπέμψει αυτό το Διάταγμα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας ζητώντας συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Γκρίνια στην κυβέρνηση για επικοινωνιακά λάθη
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΕΝΗ
εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που προκάλεσαν εκρηκτικές αντιδράσεις στα συνδικάτα και την κοινωνία.

Η επικοινωνιακή διαχείριση των ανατροπών στα εργασιακά από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου, το οποίο επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους δίνοντας εξηγήσεις σε σχέση με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει όλες τις νέες ρυθμίσεις. Από τις Βρυξέλλες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι τα πράγματα, όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές, δεν είναι όπως παρουσιάζονται, ενώ κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν σε όλους τους τόνους πως «δεν επέρχεται ανατροπή των εργασιακών σχέσεων», αντιθέτως «είμαστε ακόμη σε πλαίσιο διαλόγου».

Στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως πράγματι η κατεύθυνση που δίνεται από το μνημόνιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι αυτή που περιγράφεται από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο τόνιζαν πως σε κανένα σημείο του μνημονίου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε αριθμούς (π.χ. στο 80% επί του βασικού μισθού για τους μισθούς των νέων έως 25 ετών) αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα επίμαχα στοιχεία αποτελούν προτάσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

«Λύση κοινής αποδοχής»

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «επιμένουμε στην εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής από όλους τους κοινωνικούς εταίρους έως το τέλος του μήνα, μια λύση που είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να βρεθεί» προχωρώντας σε διευκρινίσεις σε σχέση με το ύψος των αποζημιώσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Σύμφωνα με τις εκδοχές που παρουσίαζαν κυβερνητικοί παράγοντες, το ύψος της αποζημίωσης δεν περικόπτεται, απλώς διαφοροποιείται ο χρόνος προειδοποίησης και μπαίνουν δύο νέες παράμετροι: η απόδοση κινήτρων για την αποτροπή απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας (57-64 ετών). Όποιος απολύεται σ΄ αυτήν την κατηγορία θα μπορεί να προβαίνει σε αυτασφάλιση, ώστε να εξασφαλίζεται η συνταξιοδότησή του. Δεν μειώνονται οι μισθοί στους νεοπροσληφθέντες, αλλά δίνεται κίνητρο για πρόσληψη νέων εργαζομένων. Το 85% του μισθού τους θα καταβάλλεται από τον εργοδότη και το 15% από τον ΟΑΕΔ.

Οι μισθοί των νεοπροσληφθέντων θα ακολουθούν την εκάστοτε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πάντως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Κυβερνητικά στελέχη σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους τόνιζαν ότι είναι το προεδρικό διάταγμα που εμπεριέχει στοιχεία «αντισυνταγματικότητας», ενώ κορυφαίοι υπουργοί έλεγαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι αμιγώς κοινωνικό και πολιτικό, επομένως δεν μπορεί να περάσει χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή». Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είχε χθες επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Νίκο Αθανασάκη και από κοινού συντόνισαν τα επόμενα κυβερνητικά βήματα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

«Το κακό και το χειρότερο»

Ο υπουργός Εργασίας σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και το θέμα που ανέκυψε με τις ανατροπές στα εργασιακά.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Έχω να διαλέξω στο κακό και στο χειρότερο, γιατί οι όροι για να πάρουμε το δάνειο εμπεριείχαν αυτές τις ρυθμίσεις. Έπρεπε να κάνω συνδυασμό της μείωσης του χρόνου και του ποσού των αποζημιώσεων, ή να μειώσω τις αποζημιώσεις χωρίς τον χρόνο και τελικά αυτό επέλεξα».

Με ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση πως «τα προεκλογικά “δεν” έγιναν “yes men”» και τους αρμόδιους υπουργούς ότι «μοιάζουν να λειτουργούν ως επιστάτες των τσιφλικάδων». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε (στον Αθήνα 9,84) ότι «κάποια πράγματα από αυτά που υπάρχουν στο προεδρικό διάταγμα θα πέσουν στα δικαστήρια ως αντισυνταγματικά, γιατί υπάρχει και εδώ η έννομη τάξη».


Τι λέει το μνημόνιο


ΜΕΙΩΣΗ των αποζημιώσεων, αύξηση των απολύσεων αλλά και μικρότερους μισθούς για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας προβλέπει το μνημόνιο της τρόικας, που είναι νόμος του κράτους. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου δολοφόνησε την Εργασία. Στεγνά και στυγνά.
Ούτε δωσίλογοι πρωθυπουργοί κατεχομένων χωρών τόλμησαν να καταργήσουν τις συντάξεις. Ο κ. Παπανδρέου τις εξαέρωσε.
Ούτε φασιστικές κυβερνήσεις τόλμησαν να πειράξουν τις αποζημιώσεις. Ο κ. Παπανδρέου τις κατέκοψε.
Μόνον ο Πινοτσέτ, ο Φράνκο κι ο Μουσολίνι τόλμησαν να απελευθερώσουν τις απολύσεις. Το ίδιο τόλμησε και ο γιος του Ανδρέα.
Ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον τόσο χρήσιμος στην Ελλάδα, όσον ήταν στον Αχιλλέα η φτέρνα του...
*****
Με ένα κύμα-τσουνάμι-ευφημισμών που κρατάει απ' την εποχή Σημίτη, οι κυβερνώντες και τα πρόθυμα παπαγαλάκια τους, συγκαλύπτουν με την κομιλφώ ρητορική τους (κυρίως μέσω των πλείστων εκ των ΜΜΕ) τη μεγαλύτερη Υβριν όλων των εποχών: τον συνειδητό ανασκολοπισμό της χώρας - της Ελλάδας!
Με πομφόλυγες περί «όπεν γκόβερμεντ» και «ηλεκτρονικών βιογραφικών», στην πραγματικότητα έθεσαν την πατρίδα υπό κατοχήν και τώρα προχωρούν σπρώχνοντας τους απλούς επί σφαγήν.
Οχι μόνον εξαπάτησαν το Κοινοβούλιο για να υπερψηφισθεί το Μνημόνιο (με τη βοήθεια των αχρείων πατριδοκοκάπηλων του ΛΑΟΣ), αλλά τώρα μεΠροεδρικό Διάταγμα ο κ. Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου υπερφαλαγγίζει (πάλι) τη Βουλή κι επιβάλλει με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μέτρα επαίσχυντα, που ούτε ο τελευταίος κουίσλινγκ σε διατεταγμένη υπηρεσία γκαουλάιτερ θα τολμούσε. Λες και η Ελλάδα κυβερνάται πλέον από μια εξωθεσμική παρέα, αρεστή στον πριγκηπάδελφο Νικολάκη.
Αφού ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε ο ίδιος κρίση δανεισμού της χώρας, και αφού στη συνέχεια πήρε επαίτης (με κωμικές μπλόφες) τους δρόμους της Εσπερίας, διασύροντας τους Ελληνες ως τεμπέληδες κι ανεπρόκοπους, αφού μας οδήγησε στην απομείωση της εθνικής κυριαρχίας, βάζει τώρα την Εργασία πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη και τη βιάζει.
Ο άνθρωπος, γύρισε τη χώρα πίσω στην εποχή των κολίγων
Αυτός ο πρωθυπουργός-ανδρείκελο των Δυνατών και του ΔΝΤ φέρεται σαν να 'χει χάσει η χώρα πόλεμο.
Με επικοινωνιακές κουτοπονηριές (βλέπει «φλασιές ανάκαμψης» ο συνεντευξάκιας Λοβέρδος κι ύστερα στήνει την Εργασία στα έξι βήματα) αυτή η κυβέρνηση έχει μπει απ' την αρχή της στου κακού τη στράτα,
αυτήν που έχει αναγορεύσει σε μονόδρομο, οδηγώντας τη χώρα στον όλεθρο.
Με εκβιασμούς (του τύπου: δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση απ' το πακέτο στήριξης) προχωρούν σε αλλεπάλληλους βιασμούς. Χήρες, ορφανά, δημόσιοι υπάλληλοι, εργάτες -οι πάντες βιάσθηκαν, πλην λαμογίων και Κλαζομενίων.
Μεγάλη υπόθεση οι Κλαζομένιοι - είναι αλήθεια ότι πολλοί εξ αυτών, που στο άκουσμα λέξεων όπως «εργατική τάξη», «πατρίδα» ή «παράδοση» έβγαζαν φλύκταινες, άνοιξαν τον δρόμο στον Σημίτη, στον Καραμανλή και τώρα στον Γιωργάκη, για να υποδουλώσουν τον λαό και να καθαιρέσουν το αυτεξούσιον της χώρας.
Με (αυτούς τους τρομερούς) ευφημισμούς, αλληλολειχόμενοι μετ' «ευπρεπείας» στα ΜΜΕ κι από τα ΜΜΕ, κάνοντας αβάντα στους «νταβατζήδες» και υψώνοντας πάντα επικριτικό το δάκτυλο στον λαό, αλάλιασαν τη δημοκρατία, έκαναν κουρέλι το Σύνταγμα, περιήγαγαν τους εργαζόμενους σε καθεστώς σκλαβιάς και κατέβασαν τον πολιτισμό των ανθρώπων σε επίπεδα μεσημεριανάδικων ή επιδοτούμενων λακεδοβαλέδων...
Ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου προϊόν και ο ίδιος της παρακμής που κατατρύχει τη χώρα απ' την εποχή του πατέρα του, ευδόκησε να πάρει εναντίον της μέτρα που μόνον τύραννοι ή εγκάθετοι ξένων Επικυρίαρχων θα επεδίωκαν.
Μένει να αποδειχθεί αν ο λαός (όπως κι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί) θα σκύψει το κεφάλι για να αποκεφαλισθεί ή αν θα τους «πάρει με τις πέτρες»...