Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Αλβανική πρόκληση στο Κόσοβο μετά την σερβική ήττα στο μπάσκετ

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες τη νύχτα στην πόλη Μιτροβίτσα του Κοσόβου, όταν, μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ μεταξύ των εθνικών ομάδων Σερβίας και Τουρκίας στο Μουντομπάσκετ, εκατοντάδες νεαροί Αλβανοί πέρασαν στο σερβικό τμήμα της πόλης, πανηγυρίζοντας τη νίκη της Τουρκίας. 
Οι Σέρβοι που παρακολουθούσαν το παιχνίδι σε καφετερίες κοντά στη γέφυρα που χωρίζει την πόλη άρχισαν να τους πετροβολούν. Ακολούθησαν συμπλοκές και χρειάστηκε να παρέμβει, με δακρυγόνα, η Αστυνομία της EULEX, για να αποτραπεί γενίκευση των επεισοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ακούγονταν πυροβολισμοί από το νότιο τμήμα της πόλης.  
Από την Αστυνομία του Κοσόβου δεν ανακοινώθηκε ακόμη αν υπάρχουν τραυματίες στην αλβανική πλευρά.  
Τη νίκη της Τουρκίας στον αγώνα με τη Σερβία πανηγύρισαν και χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Νόβι Πάζαρ στη Νοτιοδυτική Σερβία. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μετά τον αγώνα, βγήκαν στους δρόμους της πόλης νεαροί κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας «εδώ είναι Τουρκία». Στην πόλη υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να παρέμβουν. Στην πόλη Νόβι Πάζαρ και γενικότερα στην Επαρχία του Σαντζακίου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι βοσνιακής-μουσουλμανικής εθνότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: