Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

FT.Com: Τι ρυθμίζουν -και τι όχι- τα μέτρα της ΕΕ

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε καλύτερα)

By Peter Spiegel και Joshua Chaffin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε μια σειρά από σαρωτικές προτάσεις για την τιμωρία των δημοσιονομικών παραβατών της Ε.Ε. αλλά άφησε ημιτελή τα μέτρα μείωσης του χάσματος στην ανταγωνιστικότητα, που θεωρείται ο κύριος ένοχος της κρίσης, η οποία απείλησε ακόμη και την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος. 

Η αποτυχία να καθοριστούν σαφή κριτήρια για αποδεκτά επίπεδα μισθών, πλεονασμάτων και άλλων συντελεστών, θα αναζωπυρώσουν την υποβόσκουσα διαμάχη στον γαλλο-γερμανικό άξονα, για το πώς θα διαχειριστούν οι κυβερνήσεις τις οικονομίες τους.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θέλουν να έχουν βρει μια συμβιβαστική λύση για αυτού του είδους τις ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους -αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν βαθιές διαφωνίες, όπως το κατά πόσον χώρες όπως η Γερμανία, με τα μεγάλα εμπορικά της πλεονάσματα, θα πρέπει να ενθαρρύνει την εγχώρια κατανάλωση.

Ζητώντας ταχεία υιοθέτηση των νέων προτάσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, δήλωσε ότι θα επέλθουν «μαζικές μεταβολές» στο πώς διαχειρίζονται και συντονίζουν τα μέλη της Ε.Ε. τα οικονομικά τους.

Συνοπτικά, οι νέες ρυθμίσεις υποχρεώνουν τα μέλη της ευρωζώνης να κρατήσουν υπό έλεγχο τις εγχώριες δαπάνες, να μειώσουν σταδιακά τα επίπεδα εθνικού χρέους και να βελτιώσουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλονται δασμοί που θα φτάνουν στο 0,2% του ΑΕΠ.  

«Το μήνυμα είναι σαφές», είπε ο κ. Barroso στους δημοσιογράφους. «Θα τραβήξουμε το χειρόφρενο, πριν τσουλήσει το όχημα στην κατηφόρα.»

Η γαλλο-γερμανική «μουρμούρα»...
περί ανισορροπιών έγινε εμφανής τον Μάρτιο, όταν η Γαλλίδα υπουργός οικονομικών κα Christine Lagarde, υπονόησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση για να βοηθήσει τις ελλειμματικές χώρες να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επιδιορθώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Η Γερμανία απαξιώνει αυτές τις απόψεις, δηλώνοντας ότι τα αδύναμα μέλη οφείλουν να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους για να φτάσουν στην ανταγωνιστικότητα την δική της.

Η Κομισιόν επέμεινε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν έχουν στόχο το Βερολίνο, αν και στο ανακοινωθέν της επιτροπής υπογραμμίζεται ότι οι χώρες με εύρωστους εξαγωγικούς κλάδους «διευρύνουν το χάσμα» εντός της Ευρώπης, σε μια σαφή αναφορά στην Γερμανία.

«Είδαμε ότι έχουν λειτουργήσει ως μοντέλο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι ο βασικός στόχος είναι οι οικονομικοί ουραγοί.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι προτείνουν την δημιουργία του αποκαλούμενου «πίνακα βαθμολογίας» για οικονομικούς συντελεστές, όπως το κόστος εργασίας, οι «φούσκες» σε ενεργητικά και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, για να μετρήσουν την πρόοδο των κρατών μελών. Όσοι δεν ανταποκρίνονται στις συστάσεις της Ε.Ε. για βελτίωση της εμφάνισης, θα αντιμετωπίζουν ετήσιους δασμούς έως το 0.1% του ΑΕΠ. 

Ωστόσο η Κομισιόν δεν έχει ακόμη καθορίσει αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα και αυτή η συζήτηση αναμένεται σύντομα να γίνει το κύριο θέμα συνομιλιών. 

Η επιλογή των «μονάδων μέτρησης» της ανταγωνιστικότητας είναι πολιτικά ακανθώδης, καθώς θα φέρει την Ε.Ε. μέσα στις πιο θεμελιώδεις ρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι χώρες για να λειτουργούν τις οικονομίες τους. 

ΠΗΓΗ: FT.com 
ΠΗΓΗ στα ελληνικά 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Και ο ημετερος επαυξησε!!!!!!!!!!
Ετσι οπως το πανε εκει στην ΕΣΠΕΡΙΑ, μου θυμιζουν την παροιμια που ελεγε συχνα η γιαγια.........
'Οταν το μυρμηγκι θελει να πεθανει βγαζει φτερα''
Μονο που στην προκειμενη περιπτωση θα μας εχουν παρει ολους μαζι τους

typhoon είπε...

Έτσι όπως το πάει η Γερμανία, σε κάθε καπιταλιστική αναμπουμπούλα (κύκλοι του καπιταλισμού κατά το επισημότερο) θα πετάει και δυο τρεις χώρες έξω από την Ε.Ε., μέχρι να τη διαλύσει και να ησυχάσει από αυτόν το "βραχνά"...
Είναι που δε μπορεί να το πει "στα ίσια", αλλά είναι σίγουρο ότι το εύχεται. Όμως, όπως είχε γράψει και o W.Munchau "Η Γερμανία πρέπει να προσέξει πολύ το τι εύχεται, γιατί μπορεί και να πραγματοποιηθεί..."!!!