Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί τον Ιανουάριο ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο

Τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν στις αρχές του 2010 με αφορμή σειρά ζητημάτων (Φωτογραφία: Associated Press) 

Τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επισκεφθεί τον Ιανουάριο ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Πάντως, η διαφωνία της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο για το θέμα του νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό παραμένει αγεφύρωτη, αφού η Κίνα αρνείται την αποφυλάκισή του, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι η βράβευση του Λιού αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας.

Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης...
ανέφερε ότι στις πρόσφατες επαφές του στο Πεκίνο, με Κινέζους αξιωματούχους, συζητήθηκε το θέμα και επανέλαβε την έκκληση των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση του Λιού.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν μια «ουσιαστική διαφωνία» στο ζήτημα αυτό, είπε ο Χόλντερ, σημειώνοντας ότι «η θέση του προέδρου Ομπάμα είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε πως η Κίνα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένου και του Λιού».

Παρόλο που το ενδεχόμενο μετάβασης του Χου στις ΗΠΑ συζητείται πολύ καιρό, ο Χόλντερ είναι ο πρώτος αξιωματούχος –και από τις δύο πλευρές- που την επιβεβαίωσε επισήμως. Ωστόσο, αρνήθηκε να ανακοινώσει λεπτομέρειες για την ατζέντα των επαφών ή την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης.

Τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν στις αρχές του 2010 με αφορμή σειρά ζητημάτων –από το εμπόριο μέχρι την πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν. Από το καλοκαίρι, ωστόσο, σημειώνονται προσπάθειες για την εξομάλυνσή τους. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς σχεδιάζει να επισκεφθεί το Πεκίνο, το 2011.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: