Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Το ελληνικό έλλειμμα, οι φόροι και ο...Ευκλείδης

Η χώρα που έδωσε στον κόσμο τον Ευκλείδη ξαναμαθαίνει την τέχνη της μέτρησης. Η Ελλάδα δηλώνει ότι το έλλειμμα του 2011, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα, θα είναι 7% του ΑΕΠ.

Το μέγεθος είναι ενθαρρυντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 7,6% που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το φετινό έλλειμμα θα είναι 7,8%, επίσης κάτω από τον στόχο του 8,1%. Ο στόχος για το 2014 παραμένει το 3% που προβλέπει η συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Αν δεν ήμασταν τόσο αλόγιστοι στο παρελθόν, πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες, δεν θα πιεζόμασταν μέχρι θανάτου τώρα.

Στους δύο Γιώργηδες...
-τον πρωθυπουργό Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου- αναγνωρίζεται ότι τοποθέτησαν το έθνος σε μια πορεία ανάκαμψης όπου έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο σχέδιο διάσωσης των 100 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε επιτεύξιμες και η Ελλάδα πρέπει να κάνει όση προσπάθεια μπορεί, ενώ έχει την προστασία και τη χρηματοδότηση του σχεδίου διάσωσης. 

Οι Έλληνες μπορεί όμως να γίνουν και κυνικοί τύποι. Οι επενδυτές θα πρέπει κι αυτοί να είναι κυνικοί. Γιατί, παρά την πρόοδο στις περικοπές των δαπανών -οι μισθοί του Δημοσίου έχουν περικοπεί κατά 15% και οι συντάξεις κατά 10%-, από την πλευρά των εσόδων ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να δείχνει κούφιος.

Το κράτος χρειάζεται απεγνωσμένα να επιταχύνει τον ρυθμό της είσπραξης φόρων. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα επί χρόνια, που αποκαλύφθηκε άγρια (και στην πραγματικότητα συνέβαλε) στην κρίση. Τα φοροέσοδα ήδη υπολείπονται των προβλέψεων για φέτος, με αύξηση μόνο 9% σε σχέση με την πρόβλεψη για 14%.

Αν θέλει να καταφέρει η Ελλάδα κάποτε να πληρώσει τα χρέη της -που προβλέπεται να φτάσουν στο 140% του ΑΕΠ του χρόνου-, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τους φόρους του.

Είναι στοιχειώδες, όπως κατά μεγάλη προσέγγιση απέδειξε ο Ευκλείδης.


Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: