Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Φόρος έως και 90% σε μπόνους τραπεζικών και εθελουσίας σε ΔΕΚΟ. Τράπεζες, μεγαλοεργοδότες και ΜΜΕ πίσω από το ξεπάστρεμα των κλαδικών συμβάσεων.


Φορολογία που θα φθάνει έως και το 90% θα επιβάλλεται στα μπόνους που λαμβάνουν τραπεζικοί υπάλληλοι, ορίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, θα φορολογούνται και τα ποσά που δίνονται σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα πλαίσια προγραμμάτων εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για "δάκτυλο εργοδοτών" πίσω από τα μέτρα του μνημονίου για το εργασιακό.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αυτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, ορίζεται ότι με τη φορολογική κλίμακα που θα επιβαρυνθούν τα μπόνους τραπεζικών θα φορολογηθούν και τα ποσά που χορηγούνται σε υπαλλήλους δημοσίου με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.

Νέα κλίμακα φορολόγησης μπόνους
Τα μπόνους, λοιπόν, που θα λάβουν τραπεζικά στελέχη έως και το οικονομικό έτος 2013 φορολογούνται με δυο διαφορετικούς τρόπους.

Για συνολικό ετήσιο εισόδημα...
το οποίο δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, και μπόνους ως 10% επί του συνόλου των ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών αυτά μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα και επιβαρύνονται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα. 

Ποσά μπόνους που υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ ποσά φορολογούνται αυτοτελώς, με το φόρο να παρακρατείται κατά την καταβολή ή την πίστωση των ποσών αυτών στους δικαιούχους και να αποδίδεται στο Δημόσιο. Ο φόρος είναι περίπου 20% για ποσά έως 20.000 ευρώ και φτάνει μέχρι το 90% για ποσά από 80.000 ευρώ και άνω. 

Ορίζεται, ακόμη, ότι σε περίπτωση που τα εν λόγω μπόνους χορηγηθούν στους δικαιούχους μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσής τους, αυτοί υποχρεούνται να τα δηλώσουν με συμπληρωματική δήλωση μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν εντός του οποίου χορηγήθηκαν, χωρίς κυρώσεις. 

Αποκλείονται από προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης φορείς κοινωνικής ασφάλισης
Απαγορεύεται βάσει του νόμου η συμμετοχή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε προγράμματα εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης προσωπικού των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ορίζεται στην ίδια εγκύκλιο.

Αν, όμως, κάποια από τις επιχειρήσεις αυτές καταρτίσει, τυπικά ή άτυπα, προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης υπαλλήλων της που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χορηγώντας τους οικονομικά κίνητρα, υποχρεούται να γνωστοποιήσει την καταβολή του ποσού στη ΔΟΥ του αποχωρούντος υπαλλήλου. Το οικονομικό αυτό κίνητρο, λοιπόν, υπάγεται στους νέους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο. 

Εργοδότες πίσω από τα μέτρα του μνημονίου για το εργασιακό;
«Από τους τραπεζίτες, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες», επιβλήθηκαν τα μέτρα που προέβλεπε η πρώτη αναθεώρηση του μνημονίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με πηγή της «Ελευθεροτυπίας» που μετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η δεύτερη αναθεώρηση του τώρα και οι νέες ρυθμίσεις που αυτή προβλέπει, ειδικά σε ό,τι αφορά την υπό όρους υπεροχή των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων και πάλι θα κινητοποιήσουν τους εργοδότες αυτούς, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανώτατος παράγοντας του ΔΝΤ χαρακτήρισε την πρόβλεψη για υπό όρους υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων «αοριστολογικές διατυπώσεις που προφανώς εξυπηρετούν τις πολιτικές ανάγκες της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης». 

Η ασάφεια στη διατύπωση αυτή διευκολύνει και το ΔΝΤ, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία». Οι προϋποθέσεις και απαγορεύσεις αυτές μπορεί να είναι πολλές, με αποτέλεσμα να μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το σχέδιο δεν πέτυχε την αναγκαία μείωση των μισθών. Παράλληλα, οι ελάχιστες απαγορεύσεις περιόρισαν υπερβολικά το διαθέσιμο εισόδημα, εξέλιξη που μπορεί να ενοχοποιηθεί για την εμβάθυνση της ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: